Wartość wyrażenia
misia: Wartość wyrażenia log32 16 / log16 32 jest równa
A.0,08
B.0,25
C. 0,50
D.0,64
Nie mam kompletnie pojecia jak to zrobić
1 kwi 14:25
ford:
D
1 kwi 14:26
misia: A da radę rozpisać?
1 kwi 14:28
ford:
log
3216 czyli do jakiej potęgi podnieść liczbę 32 żeby otrzymać liczbę 16
problem zapisujemy w formie równania i rozwiązujemy to równanie
32
x = 16
(2
5)
x = 2
4
2
5x = 2
4
5x = 4
logarytm z mianownika: do jakiej potęgi podnieść 16 żeby otrzymać 32
16
y = 32
(2
4)
y = 2
5
2
4y = 2
5
4y = 5
y = 1,25
| | 0.8 | |
Wartość wyrażenia = |
| = 0.64 |
| | 1.25 | |
1 kwi 14:32
misia: Dziękuję bardzo
1 kwi 14:34
Jerzy:
| | 1 | | 4 | |
= log3216*log3216} = (log3216)2 = ( |
| log224)2 = ( |
| log22)2 = |
| | 5 | | 5 | |
1 kwi 14:36
Jerzy:
| | 1 | |
W moim sposobie wykorzystałem wzór: logab = |
| |
| | logba | |
1 kwi 14:37
PW: Zajrzyj do słownika języka polskiego − co oznacza termin "rozpisać"?
W tym zadaniu wystraczy zastosować definicję logarytmu:
| | 4 | |
x = log3216 ⇔32x = 16 ⇔ (25)x = 24 ⇔ 25x = 24 ⇔ 5x = 4 ⇔ x = |
| |
| | 5 | |
(korzystamy z różnowartościowości funkcji wykładniczej).
| | 5 | |
y = log1632 ⇔ 16y = 32 ⇒ 24y = 25 ⇔ 4y = 5 ⇔ y = |
| |
| | 4 | |
| | x | | | |
Mamy obliczyć |
| = |
| = ... |
| | y | | | |
1 kwi 14:40