Różnica pół w kole wpisanym i opisanym
andzia: JakRóżnica pól koła opisanego na trójkącie równobocznym o boku długosci a i koła wpisanego w
ten trójkąt wynosi. Oblicz
1 kwi 14:21
Leszek: P1 = πR2 , R= (2/3)h , h = a√3/2
P2 = πr2 , r= (1/3)h
1 kwi 14:24
Jerzy:
| | 1 | |
Promień wpisanego: r = |
| h |
| | 3 | |
| | 2 | |
Promień opisanego: R = |
| h |
| | 3 | |
i licz.
1 kwi 14:25
andzia: Doszłam do działania:
P1−P2= πa2/12− πa2/3 =
Jak to rozwiązać?
1 kwi 15:07
Jerzy:
πa2(1/12 − 1/3) < 0 , czyli klapa. Pokaż obliczenia.
1 kwi 15:09
andzia: r− a √3/6 R− a √3/3
P1= πr2
P1= π(a √3/6)2
P1= πa2/12
P2= πR2
P2= π (a √3/3)2
P2= πa2/3
1 kwi 15:15
andzia: I co dalej?
1 kwi 15:33
Jerzy:
Które koło jest wieksze ?
1 kwi 15:40