%: Prawdopodobieństwo, że cena pewnego towaru wzrośnie jutro wynosi 0.3,
a prawdopodobieństwo, że cena złota wzrośnie wynosi 0.4. Wiadomo również, że w 12%
przypadków obie ceny ( towaru i złota) idą w górę. Czy ceny towaru i złota są niezależne?
Czy w takim zadaniu musze cos obliczac? Czy wystarczt odopowiedziec ze ceny sa niezalezne?
Bo przeciez nie wplywaja na siebie nawzajem w zaden sposob.
1 kwi 13:46
ford:
0,3*0,4 = 0,12 = 12%
Odp. Ceny towaru i złota są niezależne
1 kwi 14:19
%: jakies wyjasnienie dlaczego tak?
1 kwi 14:21
ford:
P(A)*P(B) = P(A∩B) − warunek niezależności zdarzeń A i B
Niech
A − wzrośnie cena towaru
B − wzrośnie cena złota
A∩B − wzrosną obie ceny
zatem możemy napisać P(A) = 0.3, P(B) = 0.4, P(A∩B) = 12%
Wstawiając te liczby do warunku P(A)*P(B) = P(A∩B)
otrzymujemy prawdziwą równość
Otrzymanie prawdziwej równości oznacza że warunek niezależności jest prawdziwy
Zatem zdarzenia są niezależne
1 kwi 14:23