proszę o pomoc
Milena: Proszę o pomoc.
Zad 1.
Zmienna losowa X ma rozkład określony funkcji prawdopodobieństwa:
xk −1 0 2
pk 1/3 1/6 1/2
a) narysuj wykres funkcji prawdopodobieństwa
b) wyznaczyć dystrybuantę tej zmiennej losowej i naszkicować jej wykres,
c) obliczyć P(X ≥ 0), P(X > 0), P(X < 1).
Zad 2.
Zmienna losowa X ma dystrybuantę
xk (−∞, −1] (−1,3] (3,7] (7,10] (10,15] (15, ∞)
F(x) 0 0,15 0,25 0,4 0,85 1
a) wyznaczyć funkcję prawdopodobieństwa tej zmiennej losowej
b) obliczyć P(X > 0), P(X ≥ 10), P(0 < X < 5).
Zad 3.
Zmienna losowa X ma rozkład określony funkcji prawdopodobieństwa:
xk −2 −1 0 2 3
pk 0,1 0,2 0,3 0,2 0,2
a) wyznaczyć dystrybuantę tej zmiennej losowej i naszkicować jej wykres
b) obliczyć P(X < 0), P(X ≥ 0), P(˘2 < X < 1),
z góry bardzo dziękuję <3
1 kwi 13:29
Leszek: Sa to zadania dla zmiennej losowej skokowej , w kazdym podreczniku jest duzo zadan tego
typu rozwiazanych !
1 kwi 14:13
Milena: Gdybym umiała to bym nie prosiła o pomoc...
1 kwi 14:15
ford:
Zad. 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) wykresem są 3 punkty o współrzędnych: (−1; |
| ), (0 ; |
| ), (2 ; |
| ) |
| | 3 | | 6 | | 2 | |
b)
xk (−
∞;−1] (−1; 0] (0; 2] (2; +
∞)
F(x) 0 1/3 1/2 1
wykres: dla x∊(−
∞;−1] funkcja stała y=0
| | 1 | |
dla x∊(−1;0] funkcja stała y= |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
dla x∊(0;2] funkcja stała y= |
| |
| | 2 | |
dla x∊(2;+
∞) funkcja stała y=1
c)
Zad. 2
a)
xk −1 3 7 10 15
pk 0,15 0,1 0,15 0,45 0,15
b)
P(X>0) = 0,1+0,15+0,45+0,15 = 0,85
P(X≥10) = 0,45+0,15 = 0,6
P(0<X<5) = 0,1
Zad. 3
a)
xk (−
∞; −2] (−2; −1] (−1; 0] (0; 2] (2; 3] (3;+
∞)
F(x) 0 0,1 0,3 0,6 0,8 1
wykres: dla x∊(−
∞;−2] funkcja stała y=0
dla x∊(−2;−1] funkcja stała y=0,1
dla x∊(−1;0] funkcja stała y=0,3
dla x∊(0;2] funkcja stała y=0,6
dla x∊(2;3] funkcja stała y=0,8
dla x∊(3;+
∞) funkcja stała y=1
b)
P(X<0) = 0,1+0,2 = 0,3
P(X≥0) = 0,3+0,2+0,2 = 0,7
P(−2<X<1) = 0,2+0,3 = 0,5
1 kwi 14:19
Leszek: Kolezanko Milena , studia polegaja na umiejetnosci korzystania z roznych materialow ,
popatrz do Wikipedii , pod haslem rozklad skokowy prawdopodobienstwa , tam sa zrobione
przykladowe zadania , troche wykaz kreatywnosci , a nie czekaj na gotowca ! !
1 kwi 14:22
Milena: Dziękuję Ford <3
1 kwi 14:37