Rozwiąż następujące równania z niewiadomą zespoloną z
Olek: Rozwiąż następujące równania z niewiadomą zespoloną z
iii) z4 − (18 − 4i)z2 + 77 + 36i
1 kwi 13:10
ABC:
a ile to ma być równe?
1 kwi 13:12
Olek: =0 przepraszam
1 kwi 13:13
Olek: Tak narazie to zwinąłem (z2−(9−2i)2 + 72i)=0
1 kwi 13:36
Olek: ((z2−(9−2i))2 + 72i)=0
1 kwi 13:37
Olek: i nie wiem co dalej
1 kwi 13:56
ICSP: [z2 − (9 − 2i)]2 + 72i = 0
[z2 − (9 − 2i)]2 + (6 + 6i)2 = 0
[z2 − (9 − 2i) +i(6 + 6i)][z2 − (9 − 2i) −i(6+6i)] = 0
(z2 − 15 + 8i)(z2 − 3 −4i) = 0
1 kwi 14:01
ABC:
a próbowałeś klasycznie: niewiadoma pomocnicza u=z2
równanie u2−(18−4i)u+77+36i=0
Δ=(18−4i)2−4(77+36i)=324−144i−16−308−144i=−288i itd. ?
1 kwi 14:03
ICSP: Aby rozwiązać równanie :
z2 = a + bi
zakładasz, że z = x + iy gdzie x,y są liczbami rzeczywistymi. Wtedy:
x2 − y2 + 2xyi = a + bi
co daje układ równań:
x2 − y2 = a
2xy = b
aby go rozwiązać najpierw szukasz wartości x2 + y2 :
x2 + y2 = |x2 + y2| = √(x2 + y2)2 = √(x2 − y2)2 + (2xy)2 = √a2 + b2
zatem równania:
x2 + y2 = √a2 + b2
x2 − y2 = a
pozwalają na obliczenie x(lub y). Odpowiadający mu y(lub x) doliczysz już z równania 2xy = b.
1 kwi 14:04
ABC:
facet z matematyka.pl którego specjalnie nie kocham nawet wzór na to podaje gotowy

znaczy na z
2=a+bi
1 kwi 14:06
ICSP: Można się uczyć wzoru.
Ja wolę zapamiętać sposób.
1 kwi 14:07
ABC:
ja też , ale ten gość z duma podaje odnośniki typu
wzór ten wyprowadził profesor Pipsztycki z Akademii Gotowania Wody w Czajniku w swoim skrypcie
z 1984 roku, strona 123, wiersz 7 od dołu
1 kwi 14:10
Olek: Dziękuję, a taki przykład:
z3 − 6iz2 − 12z +8i = 0
zrobiłem tak
(z−2i)3=0 i teraz nie wiem
1 kwi 15:17
PW: Wzór na sześcian różnicy nie tak wygląda.
1 kwi 15:20
PW: Aj, coś zły dzień mam − dobrze zrobiłeś nie podając szczegółów

Dalej oczywiste − tylko liczba 0 ma trzecią potęgę równą 0.
1 kwi 15:23
Olek: czyli z − 2i = 0
z = 2i ?
1 kwi 15:29
PW: Tak. Na wszelki wypadek podstaw do równania − będziesz miał pewność.
1 kwi 15:33