pokażecie jak to rozwiazać i wytłumaczycie
Ania : Miary kątów trojkata tworza ciag geometryczny o iliorazie q = 4.
Najmniejszy z tych kątów ma miarę α. Wskaż równanie, którego rozwiązanie jest
miara stopniową najmniejszego kąra w tym trójkącie.
A. 4+4α+4α2=180, z założeniem α > 0
B. 4+4α+16α2=180, z założeniem α > 0
C. 4+4α+16α=180
D. α+4α+16α=180
1 kwi 12:53
Jerzy:
D)
1 kwi 12:54
ICSP: Założenie a > 0
najmniejszy kąt : a
średni kąt : 4a
największy kąt 16a
a + 4a + 16a = 180 gdy a > 0
1 kwi 12:55
Jerzy:
Po "kiego grzyba" założenie: α > 0 , skoro to kąt trójkąta.
1 kwi 12:56