Pomózcie
XYZeee: Oblicz sin 120 + cos 150
1 kwi 11:37
Jerzy:
sin120 = sin(180 − 60) = sin60
cos150 = cos(180 − 30) = − cos30
i działaj.
1 kwi 11:40
XYZeee: sin 60 wyszło√ 3/2
sin 120 wyszło − √3/2
i co dalej?
1 kwi 11:43
JAkkkkk: ?
1 kwi 11:46
PW: W drugiej ćwiartce wszystkie funkcje trygonometryczne sa dodatnie, sinus też.
1 kwi 11:47
Jerzy:
Chyba cos150. Teraz dodaj do siebie te wartości.
1 kwi 11:47
JAkkkkk: to wyjdzie 0?
1 kwi 11:49
PW: Ale napisałem głupstwo, w drugiej ćwiartce tylko sinus jest dodatni (znany wierszyk), więc
1 kwi 11:51
Jerzy:
Tak, wynik to: 0
1 kwi 11:52
XXX: To po dodaniu tych pierwiatsków ile wyjdzie?
1 kwi 11:52
XXX: oki
1 kwi 11:52