Przedstaw funkcję kwadratową w postaci ogólnej i oblicz jej wyróżnik
May22: Przedstaw funkcję kwadratową f(x)= −1/3(x−3)2+5 w postaci ogólnej i oblicz jej wyróżnik.
1 kwi 11:31
Jerzy:
I jakiej pomocy oczekujesz ?
1 kwi 11:35
May22: Jak mi wyszło a= −1/3 b=2 i c=2 to jak mam obliczyć wyróżnik funkcji kwadratowej
1 kwi 12:22
Jerzy:
Mozesz pokazać obliczenia.
1 kwi 12:24
May22: f(x) = −1/3 (x−3)2 +5
f(x) = −1/3 (x2−6x+9)+5
f(x)= −1/3x2+2x−3+5
f(x)= −1/3x2+2x+2
a= −1/3 b= 2 c= 2
1 kwi 12:31
Jerzy:
OK. Δ = b2 − 4*a*c
1 kwi 12:35
May22: Δ=b2−4*a*c = 4−4*(−1/3)*2=4+8/3=20/3 Jest dobrze?
Mogę to zapisać np. jeszcze ,że = 6,6 czy zostawić wynik w ułamku?
1 kwi 12:42
Jerzy:
Zostaw w ułamku.
1 kwi 12:44
May22: Okej, dziękuję
1 kwi 12:45
Nuska: Skąd bierze sie 6x w
F(x)=−1/3(x2−6x*9)+5
28 kwi 19:07
wredulus_pospolitus:
(x−3)
2 = (x)
2 + 2*x*(−3) + (−3)
2 = x
2 − 6x + 9
teraz widzisz skąd
28 kwi 19:27
Jolanta: Wzory skróconego mnozenia
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
(a−b)(a+b)=a2−b2
28 kwi 21:39