Des:

Punkt P(x
p,y
p) w którym ciało zakończy swój lot
V=V
xi+V
yj
x(t)=x
0+V
xt
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | Vy | |
sin(45) = |
| ⇒ Vy = Vsin(45) |
| | V | |
| | Vx | |
cos(45) = |
| ⇒ Vx = Vcos(45) |
| | V | |
Trzeba znaleźć całkowity czas lotu (t
k) ciała:
(układ współrzędnych zaczepimy na początku wektora V, to położenie początkowe x
0=0, y
0=0)
x(t
k)=x
p=Vcos(45)t
k
| | gtk2 | |
y(tk)=yp=Vsin(45)tk− |
| |
| | 2 | |
Z zależności mamy:
y
p=tg(30)x
p
czyli
x
p=Vcos(45)t
k
| | gtk2 | |
tg(30)xp=Vsin(45)tk− |
| |
| | 2 | |
⇒
| | gtk2 | |
tg(30)Vcos(45)tk= Vsin(45)tk− |
| ⇒ t k =  |
| | 2 | |
Znając czas lotu możesz obliczyć współrzędne punktu P
d=odległość od miejsca wyrzucenia
d=(x
p2 + y
p2)
12