wielomian
2002: Pierwiastki wielomianu W(x) = x3 − 5x2 + 6x − 4 to x1, x2, x3. Oblicz wartość x31 +
x32 + x33
31 mar 22:00
ABC:
parę tożsamości z wielomianów symetrycznych i idzie, może ktoś napisze bo mi się nie chce
31 mar 22:20
lola456:
ABC ma rację, wystarczy rozpisać to dla wzorów Viete'a 3−go stopnia, natomiast jest to
dość żmudne, ale nie niemożliwe.
31 mar 23:48
1 kwi 08:04
ICSP: Zdefiniujmy w(x) = (x−a)(x−b)(x−c) = x3 − (a+b+c)x2 + (ab + bc + ac)x − abc
Wielomian w posiada trzy pierwiastki : a,b,c. Dlatego
w(a) = 0
w(b) = 0
w(c)= 0
Rozpisując:
a3 − (a+b+c)a2 + (ab + bc + ac)a − abc = 0
b3 − (a+b+c)b2 + (ab + bc + ac)b − abc = 0
c3 − (a+b+c)c2 + (ab + bc + ac)c − abc = 0
Dodając stronami:
a3 + b3 + c3 − (a + b + c)(a2 + b2 + c2) + (a + b + c)(ab + bc + ac) − 3abc = 0
a3 + b3 + c3 = (a+b+c)(a2 + b2 + c2 − ab − bc − ac) + 3abc
a3 + b3 + c3 = (a+b+c)[(a+b+c)2 −3(ab + bc + ac)] + 3abc
1 kwi 14:23