Trójkąt w układzie współrzędnych
szmsz: Prosta x−y−5=0 zawiera bok AB trójkąta ABC, pr 2x+y−13=0 zawiera bok BC, natomiast prosta
3x−y−7=0 zawiera dwusieczną kąta BAC.
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta ABC oraz wyznacz równanie okręgu opisanego na tym
trójkącie.
Mam punkty A(1, −4), B(6,1) oraz punkt przecięcia prostej BC z dwusieczną BAC (oznaczyłem jako
D) D(4,5)
Nie mam pojęcia jak wyznaczyć wierzchołek C.
Jakaś wskazówka?
31 mar 21:33
janek191:

Wyznacz prostą AC jako obraz prostej AB w symetrii osiowej względem prostej AD ( czerwonej).
31 mar 21:45
janek191:
Litera W nie jest potrzebna.
31 mar 21:46
szmsz: wyznaczyłem prostą k prostopadłą do AD przechodzącą przez B
i wtedy punkt przecięcia prostej k z prostą AD wyszedł
S(3,2)
S jest środkiem odcinka BC
czyli mam układ równań
wyszło C(0,3)
Jak obliczyłem sobie długości to wyszło że jest to trójkąt równoramienny.
Tak ma być?
31 mar 22:14
Mila:

1)
AB: x−y−5=0⇔ y=x−5
BC: 2x+y−13=0⇔y=−2x+13
3x−y−7=0 zawiera dwusieczną kąta BAC.
d: y=3x−7
A=(1,−4) ,B=(6,1), D=(4,5)
2) B' − Punkt symetryczny do punktu B względem AD
d' − Prostopadła do AD i przechodząca przez B.
| | 1 | | 1 | |
y=− |
| x+b i 1=− |
| *6+b⇔b=3 |
| | 3 | | 3 | |
S− punkt przecięcia prostych
x
s=3, y
s=2
S=(3,2) − środek BB', B=(6,1)
B'=(0,3)
3) prosta AC: A=(1,−4)
y=ax+3 i −4=a+3⇔ a=−7
y=−7x+3
4) Wsp. punktu C
−7x+3=−2x+13
−5x=10
x=−2, y=17
C=(−2,17)
Dalej sam
31 mar 22:17
szmsz: dzięki Mila
31 mar 22:19
Mila:
31 mar 22:42
szmsz: Długości boków wyszły
|AB| = 5
√2
|BC| = 8
√5
|AC| = 15
√2
wtedy z twierdzenia cosinusów wyznaczyłem sobie cosinus kąta BAC
z pomocą jedynki trygonometrycznej wyznaczyłem sinus tego kąta
| | 9 | | 16 | | 4 | |
sinBAC = √1− |
| =√ |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 5 | |
i wtedy z twierdzenia sinusów wyznaczam promień okręgu
Potem muszę wyznaczyć równania symetralnym tych prostych
S
BC (2, 9)
wyznaczam symetralne k do tych prostych
k
AB : y=−x+2
biorę sobie dwie z tych prostych i je porównuję
lub
lub
x=−4
y=6
równanie okręgu
| | 16√5 | |
(x+4)2+(y−6)2= ( |
| )2 |
| | 5 | |
wszystko się zgadza?
31 mar 23:17
szmsz: ah widzę że promień źle wyliczyłem
31 mar 23:24
szmsz: R = 5√5
i
(x+4)2+(y−6)2=(5√5)2
31 mar 23:33
Mila:

A=(1,−4) ,B=(6,1), C=(−2,17)
środek okręgu opisanego na Δ leży w punkcie przecięcia symetralnych boków.
1) symetralna AB
P=(x,y) − dowolny punkt symetralnej AB
|AP=|BP|
(x−1)
2+(y+4)
2=(x−6)
2+(y−1)
2⇔
y=2−x
2) symetralna AC
(x−1)
2+(y+4)
2=(x+2)
2+(y−17)
2
3) środek okręgu
x=−4, y=6
O=(−4,6), A=(1,−4)
r
2=|OA|
2=(1+4)
2+(−4−6)
2=25+100
r
2=125, r=5
√5
(x+4)
2+(y−6)
2=(5
√5)
2
31 mar 23:37
szmsz: dzięki wielkie
31 mar 23:40
Mila:
1 kwi 00:04