wielomian
stay: (x − 1)(x − 3)· · ·(x − 99), jaki współczynnik bedzie przy x49 ?
31 mar 20:02
wredulus_pospolitus:
zauważ że mamy tutaj łącznie ...... 50 takin nawiasów.
więc współczynnik przy x49 będzie równy (−1)49*[(−1) + (−3) + (−5) + ... + (−99)] = ...
31 mar 20:05
ford:
Szukany współczynnik jest równy:
1+3+5+7+...+99
a
1=1
a
2=3
r=2
a
n=99
a
n=a
1+(n−1)*r
99=1+(n−1)*2
n = 50
31 mar 20:07
stay: ford ale chyba z minusem
31 mar 20:08
wredulus_pospolitus:
nie ... z plusem będzie
bo masz (−1)49 * (−1)*2'500 = 2'500
31 mar 20:09
stay: Aha ok
31 mar 20:12
Patryk: A to nie wyszło by x5−2500x49..... ? Nie mogę tego zrozumieć
31 mar 21:13
stay: Też nad tym jeszcze myśle
31 mar 21:21
stay: Patryk jak d tego doszedłes?
31 mar 22:06
Patryk: W sensie do czego? Bo ja myślę że powinno być −2500, ale wredulus mówi że 2500 i pewnie ma
racje skubany ale nie wiem dlaczego tak a nie inaczej
31 mar 22:34
Adamm:
−2500
wybieramy 49 x−ów, i jedną z liczb
(−1)+(−3)+...+(−99) = −2500
31 mar 22:56