ford:

Punkt przecięcia symetralnych boków trójkąta jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie
Czerwone odcinki (odległości od środka okręgu do boków) narysowane linią przerywaną zawierają
się w symetralnych boków trójkąta
Zatem K, L, M są środkami boków AB, BC, AC
z tw. Pitagorasa
Rozważając jedno z tych równań, mamy
a
2 + 4x
2 = 625
a
2 = 625 − 4x
2
a
2 = (25−2x)(25+2x)
Metodą prób i błędów dobieramy x, aby liczba (25−2x)(25+2x) była kwadratem liczby naturalnej
x = 10, wówczas a
2 = (25−20)(25+20) = 5*45 = 225, stąd a = 15
x = 12, wtedy a
2 = (25−24)(25+24) = 1*49, stąd a = 7
i to są tylko dwa przypadki liczb x, dla których a jest naturalne
warunek AB > BC powoduje, że a>b
| a | | 25 | |
bez straty ogólności można założyć, że rozwiązaniami równania ( |
| )2 + x2 = ( |
| )2 |
| 2 | | 2 | |
są a=15, x=10
| b | | 25 | |
zaś rozwiązaniami równania ( |
| )2 + y2 = ( |
| )2 są b=7, y=12 |
| 2 | | 2 | |
| c | | 25 | |
Ze względu na równanie ( |
| )2 + z2 = ( |
| )2 mamy dwie możliwości: c = 15 lub c = 7 |
| 2 | | 2 | |
Jednak dla c = 7 mamy a=15, b=7, c=7 więc nierówność trójkąta nie jest spełniona.
Zostaje c = 15.
Wówczas a+b+c = 15+7+15 = 37