Rozwiąż nierówność, której lewa strona jest zbieżnym szeregiem geometrycznym.
Oliviette: Rozwiąż nierówność, której lewa strona jest zbieżnym szeregiem geometrycznym.
a) x+
x2 +
x4 +...<x
2−3x
| | x | | x | | x | | x2−3 | |
c) |
| + ( |
| )2 + ( |
| )3 +...< |
| |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | 4 | |
31 mar 18:54
Jerzy:
a) a1 = x i q = 1/2 i wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego.
31 mar 19:01
Jerzy:
b) a1 = U , q = U i założenie |U| < 1 i analogicznie do a)
31 mar 19:02
cxz:
30 maj 01:56