równanie
ygrek: Rozwiąż rówanie
sin2x−(2−√3)cos2x=√3−1.
Jak dość do wyniku w prosty sposób?
31 mar 18:08
ICSP: 2sinxcosx − (2 − √3)(cos2x − sin2x) = (√3 − 1)(sin2x + cos2x)
Po wcześniejszym sprawdzeniu przypadku cosx = 0 Możesz podzielić to równanie przez cos2x i
podstawić t = tgx
W konsekwencji dostaniesz równanie kwadratowe.
31 mar 18:16
PW:
| 2 − √3 | | (2 − √3)(√3 + 1) | |
| = |
| = |
| √3 − 1 | | (√3 − 1)(√3 + 1) | |
| | 2√3 + 2 − 3 −√3 | | √3 − 1 | |
= |
| = |
| |
| | 3 − 1 | | 2 | |
Mamy więc równanie
| | √3 + 1 | | √3 − 1 | |
sin2x |
| − |
| cos2x = 1 |
| | 2 | | 2 | |
Współczynniki po lewej stronie są sinusem i kosinusem pewnego kąta. Jeżeli wiesz, to równanie
rozwiązane.
31 mar 18:34
ygrek: 75o jak dobrze pamietam
31 mar 18:40
PW: Chciało by się. To nie jest prawda (liczyłem w pamięci).
31 mar 18:40
31 mar 18:48
ICSP: | | √3 +1 | | √3 − 1 | | 3 + 2√3 + 1 + 3 − 2√3 + 1 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
31 mar 18:48
PW: Toż mówię: chciałoby się.
31 mar 18:49
ICSP: ale można je łatwo przerobić.
| | √2 | |
Wystarczy pomnożyć równanie przez |
| |
| | 2 | |
31 mar 18:52
PW: O, i to mi się kołatało we łbie, tylko zgubiła mnie pewność siebie
ygrek dobrze się domyślał.
31 mar 19:02
Mariusz:
Jeżeli mamy
a*cos(x)+b*sin(x)=c
to dzieląc przez
√a2+b2
otrzymamy
| a | | b | | c | |
| *cos(x)+ |
| *sin(x)= |
| |
| √a2+b2 | | √a2+b2 | | √a2+b2 | |
czyli
gdzie
1 kwi 08:34