wredulus_pospolitus:
zauważ, że x
2 + x − 2 = (x+2)(x−1)
więc dla Q(x) = x
2+x−2 mamy: Q(−2) = 0 ; Q(1) = 0
W(x) = 10x
10 − 9x
9 + .... + 2x
2 − x = Q(x)*P(x) + R(x) = Q(x)*P(x) + ax + b
i zauważ, że:
W(−2) = Q(−2)*P(−2) + R(−2) =
0 + R(−2)
W(1) = Q(1)*P(1) + R(1) =
0 + R(1)
wyznacz 'a' i 'b' z tych dwóch powyższych równań
ICSP: x
2 + x − 2 = (x+2)(x−1)
R(x) = ax + b
W(x) = 10x
10 − ... + 2x
2 − x
W(x) = G(x) * (x
2 + x − 2) + ax + b
Dla x = 1 oraz x = −2
W(1) = G(1) * 0 + a + b
W(−2) = G(−2) * 0 − 2a + b
Czyli :
a + b = W(1)
−2a + b = W(−2)