układ
Jola: Rozwiąż układ
x2 + xy = 12
4xy + 6y2 = −10
Raczej sposób niż sam wynik.
31 mar 17:56
Szkolniak: Z pierwszego równania wyznacz y i x≠0 − podstaw 'y' do drugiego równania i rozwiąż równanie z
jedną niewiadomą.
I sprawdź co się dzieje dla x=0.
31 mar 18:01
ICSP: Pomnóż pierwsze przez 5
Pomnóż drugie przez (−6)
Przyrównaj odpowiednio
Sprawdź przypadek y = 0
Podziel przez y2
Rozwiąż równanie kwadratowe.
Dalej będzie już prosto
31 mar 18:02
PW: Na pewno dobrze przepisane? Drugie równanie ma 'haczyk' polegający na sprawdzeniu czy adept
potrafi podzielić przez 2?
Układ jest samodzielnym zadaniem, czy efektem Twoich rozważań w jakimś zadaniu?
31 mar 18:03
ford:
wyznaczasz y z pierwszego
wstawiasz do drugiego
dostaniesz równanie z x2
możesz podstawić x2=t
rozwiązujesz równanie z 't'
wyjdą 2 rozwiązania t1 i t2
wracasz do zmiennej x
masz 4 rozwiązania ze względu na 'x'
dla każdego z 4 rozwiązań 'x' wyliczasz 'y'
układ ma 4 rozwiązania: (x1, y1), (x2, y2), (x3, y3), (x4, y4)
31 mar 18:03
wredulus_pospolitus:
Zał. x≠0 i y ≠ 0
Metoda I:
z pierwszego równania:
podstawiasz do drugiego równania
mnożysz przez x
2 i liczysz
31 mar 18:05