Stereo więcej
Nieogarnięty:

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt o bokach długości |AB|=3 |BC|=2 |AC|=
√7. Przez
najdłuższy bok podstawy i jeden z wierzchołków drugiej podstawy poprowadzono płaszczyznę. W
przekroju otrzymano trójkąt o polu 3
√3. Oblicz cosinus kąta między ramionami tego trójkąta
oraz miarę kąta zawartego między płaszczyzną przekroju a płaszczyzną podstawy.
I nie mam kompletnie pomysłu na to dziwo.
31 mar 17:19
Nieogarnięty: Ma ktoś jakiś pomysł?
31 mar 17:41
ford:
załóżmy że punkt G leży gdzieś na odcinku AB, oraz FG będzie wysokością tego czerwonego
trójkąta
oblicz wysokość FG z pola ABF
Oznacz |FC| = H (wysokość graniastosłupa)
oznaczasz |AG| = x, |GB| = 3−x
robisz układ równań z Pitagorasów w ΔAGF i ΔFGB
wyliczasz x i H
na koniec tw. cosinusów dla ΔABF
31 mar 17:52
ford:
*jeszcze zanim układ równań z ΔAGF i ΔFGB
to z Pitagorasa w ΔACF i ΔCBF
wyliczasz że |AF| = √H2+7 oraz |BF| = √H2+4
31 mar 17:55
Nieogarnięty: Oki, dzięki
31 mar 18:16