prawdop.
Patryk: Czy da się to zadanko zrobić "drzewkiem"?
W pudełku znajdują się klocki o różnych kształtach i kolorach. Wiadomo, że prawdopodobieństwo
wylosowania klocka, który ma kształt walca lub ma kolor czerwony jest równe 0,6.
Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany klocek czerwony jest walcem jest równe 0,25. Wiadomo
też, że klocki czerwone stanowią 40% wszystkich klocków. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
losowo wybrany klocek w kształcie walca jest czerwony?
Bo szczerze, nie wiem jak sie za nie zabrać...
31 mar 17:14
salamandra: A− zdarzenie polegające na wyciągnięciu klocka w kształcie walca
B− zdarzenie polegające na wyciągnięciu klocka w kolorze czerwonym
może jakoś tym trzeba się pobawić, nie wiem szczerze
31 mar 17:28
Patryk: Dobra, znalazłem odpowiedź w internecie, troche trudne zadanko
31 mar 17:39
salamandra: czyli szedłem pod prąd?
31 mar 17:40
31 mar 19:43
wredulus_pospolitus:
Patryk ... sprawdź treść zadania:
A −−− zdarzenie, że wylosowano walec
B −−− zdarzenie, że wylosowano czerwony klocek
Salamandra
| | 6 | |
P(AuB) = |
| = 0.6 bo AuB oznacza: zaszło zdarzenie A lub zdarzenie B |
| | 10 | |
P(AnB) = 0.25
P(B) = 0.4
P(A) = P(AuB) − P(B) + P(AnB) = 0,6 − 0,4 + 0,25 = 0,45
Liczymy P(B|A) czyli, że będzie to klocek czerwony POD WARUNKIEM, że jest to walec:
31 mar 19:54