prawdopodobieństwo
Karolina: Prosiłabym o sprawdzenie wyników.
2. Aby ruch uliczny był płynny, światła na skrzyżowaniach a,b,c muszą działać prawidłowo.
Prawdopodobieństwo zakorkowania się skrzyżowania w ciągu roku wynosi 0.10, 0.08 i 0.05.
Korki na różnych ulicach powstają niezależnie od siebie.
Oblicz prawdopodobieństwo, że ruch uliczny będzie płynny bez korków przez rok.
X − Korek na skrzyżowaniu a
Y − Korek na skrzyżowaniu b
Z − Korek na skrzyżowaniu c
P(X) = 0,10
P(Y) = 0,08
P(Z) = 0,05
A − powstaje korek na skrzyżowaniach a,b,c
P(A) = 0,10 * 0,08 * 0,05 = 0,0004
B − Nie powstanie korek na skrzyżowaniach a,b,c
P(B) = 1 − P(A) = 1 − 0,0004 = 0,996
31 mar 16:50
ite: Obliczyłaś P(A) prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na powstaniu jednocześnie trzech
korków na trzech skrzyżowaniach. Płynny ruch to również brak korków na każdym z osobna i na
którejkolwiek parze skrzyżowań.
31 mar 16:57
Karolina:

Do zadania był dołączony taki rysunek, A,B,C to te skrzyżowania.
Jeżeli dobrze rozumiem, to teraz, to co wyszło w P(B) mam przemnożyć przez każde
prawdopodobieństwo
niezakorkowania się skrzyżowań a,b,c ?
Czyli: 0,996 * 0.10 * 0.08 * 0.05 ?
31 mar 17:08