stereo
jaros:

Kąt rozwarcia stożka ma miarę α. Oblicz miarę łukową kąta środkowego rozwiniętej powierzchni
bocznej tego stożka.
Nie rozumiem o co tu chodzi kompletnie
31 mar 16:25
Jerzy:
Jaką wartość ma kąt β, jeśli znamy α.
31 mar 16:33
jaros: ale skąd mam to wyznaczyć?
31 mar 16:37
jaros: bb
31 mar 17:31
Mila:

Powierzchnia boczna stożka powstaje z pewnego wycinka koła o promieniu R=l i takim kącie β,
że P
b=P
w
2)
II sposób − wykorzystać długość łuku wycinka i obwód podstawy stożka
31 mar 17:36
janek191:
r | |
| = sin 0,5α ⇒ r = l sin 0,5α |
l | |
L = 2π r = 2π l sin 0,5 α − obwód podstawy stożka
oraz ( II rysunek)
β | | L | | 2π l sin 0,5α | |
| = |
| = |
| = sin 0,5α |
2π | | 2π l | | 2πl | |
więc
β = 2π*sin 0,5α
31 mar 17:42
jaros: Dziękuje pięknie za rozwiązania
31 mar 18:21