31 mar 15:33
Saizou :
2sinx+
√3tgx=0
2sinxcosx+
√3sinx=0
sinx(2cosx+
√3)=0
dokończ..
pozostałe są okej
31 mar 15:43
salamandra: pomnożyłeś przez cosx tak?
31 mar 15:46
Jerzy:
Tak, ale zastanów się dlaczego mógł to zrobić ?
31 mar 15:47
Saizou : tak + założenie cos x ≠ 0, bo mamy go w mianowniku
31 mar 15:47
salamandra: | | π | |
jak mam w równaniu tgx, to muszę od razu wyrzucić |
| z dziedziny nieważne co bym dalej |
| | 2 | |
robił?
31 mar 15:48
31 mar 15:48
Jerzy:
My wiemy ,ze cosx ≠ 0, bo to wynika z faktu,że w równaniu jest funkcja tg , czyli ten tg
istnieje.
31 mar 15:49
Saizou :
Oczywiście
31 mar 15:49
salamandra: ok, dzięki, jadę dalej
31 mar 15:50
Jerzy:
@ salamandra , nie musisz , ale jeśli pojawi sie cos , to jest on różny od zera.
31 mar 15:50
31 mar 17:26
salamandra: Wrzuce kolejne z czym mam problem, nie będę na razie skanował rozwiązania:
sinx−cosx+1=sinx*cosx
| | π | |
sinx−(sin( |
| −x)+1=sinx*cosx |
| | 2 | |
| | | | | |
2cos( |
| )*sin( |
| )+1=sinx*cosx |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
2cos( |
| )*sin(x+ |
| )+1=sinx*cosx |
| | 4 | | 4 | |
| | √2 | | π | |
2* |
| *sin(x+ |
| )+1=sinxcosx |
| | 2 | | 4 | |
| | π | |
√2*sin(x+ |
| )+1=sinx*cosx |
| | 4 | |
| | √2 | | π | | 1 | |
2( |
| *sin(x+ |
| )+ |
| )=sinxcosx |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
i w tym miejscu się robi pustka
31 mar 17:56
ford:
sinx − sinx*cosx + 1 − cosx = 0
sinx(1−cosx) + 1(1−cosx) = 0
(sinx+1)(1−cosx) = 0
sinx+1=0 ⋁ 1−cosx=0
...
31 mar 17:57
salamandra: na to bym nie wpadł, dzięki
31 mar 17:58
salamandra: zdaje się, że we wzorze na sumę sie pomyliłem, ciekawe czy wyszłoby coś z mojego
31 mar 18:00
salamandra: Nie wiem, nie wychodzi tym wzorem na sumę, chyba nie da rady
31 mar 18:20
f123: @salamandra discord za okolo 10 min.
31 mar 20:04