Ograniczenie ciągu
kaniaramia: Zbadaj ograniczoność ciągu:
| | n3+2n2+1 | |
an = |
| z dołu umiem wykazać, że jest ograniczony, ale problem mam z górą |
| | n2+n+5 | |
wydaję mi się, że nie jest ograniczony od góry, ale nie wiem jak to wykazać.
31 mar 15:24
wredulus_pospolitus:
ten ciąg NIE JEST ograniczony z góry bo limn−>∞ an = +∞
31 mar 15:27
wredulus_pospolitus:
Na jakim poziomie nauczania jesteś

Jeżeli na studiach to możliwe że musisz wykazać z definicji, że nie jest to ciąg ograniczony.
31 mar 15:28
kaniaramia: Niestety studia, ale Profesor nie wymaga aż jakiś mega skomplikowanych dowodów.
Myślałem nad dowodem nie wprost, ale coś mi nie idzie
biorę sobie jakieś e∊N
| n3+2n2+1 | |
| <=e /*n2+n+5 |
| n2+n+5 | |
n
3+2n
2+1<=e(n
2+n+5) i nie wiem jak dalej dojść do sprzeczności
31 mar 15:36
wredulus_pospolitus:
ja bym to zrobił w ten sposób:
| | n3 + 2n2 + 1 | | n3 + n2 + 5n + n2 − 5n + 1 | |
an = |
| = |
| = |
| | n2 + n + 5 | | n2 + n + 5 | |
| | n2 + n + 5 − 6n − 4 | | 6n + 4 | |
= n + |
| = n + 1 − |
| |
| | n2 + n + 5 | | n2 + n + 5 | |
i kluczowe jest to pierwsze
n przed ułamkiem <−−− to 'n' powodować będzie brak
ograniczoności
31 mar 15:39
kaniaramia: na pewno wiemy że n3+2n2+1≥n2+n+5
31 mar 15:39
kaniaramia: A w sumie faktycznie, dziękuję.
31 mar 15:40
wredulus_pospolitus:
| | 6n + 4 | |
ewentualnie ... można jeszcze wykazać, że ciąg bn = 1 − |
| jest |
| | n2 + n + 5 | |
ograniczony.
31 mar 15:41
wredulus_pospolitus:
tak więc ... ja bym to wykazał tak:
| | 10 | | 3 | |
bn jest ciągiem ograniczonym z dołu przez b1 = 1 − |
| = − |
| |
| | 7 | | 7 | |
| | 3 | |
więc: an = n + bn ≥ n + b1 = n − |
| = cn |
| | 7 | |
wykazanie, że ciąg c
n nie jest ograniczony będzie już chyba bezproblemowe, prawda


A wniosek z tego będzie:
skoro a
n ≥ c
n dla dowolnego n∊N
+ i c
n nie jest ograniczony, więc a
n nie jest
ograniczony
31 mar 15:48
kaniaramia: Tak to jest spoko, teraz mam taki durnowaty przykład
an = n√3n + 4n
31 mar 16:35
kaniaramia: w sumie to jest ogarniczony z doły przez 0 a z góry przez 3n+4n?
31 mar 16:39
wredulus_pospolitus:
i co z nim

4 =
n√0 + 4n ≤ a
n ≤ pn{4
n + 4
n| =
n√4*4n = 4*
n√4 ≤ 4*(4
1/1) = 4*4 = 16
31 mar 16:39
wredulus_pospolitus:
miałeś/−aś tw. o 3 ciągach

Zauważ, że robię coś baaardzo podobnego
31 mar 16:40
kaniaramia: Jeszcze nie miałem, ale sobie doczytam.
31 mar 16:42