obliczyc objetosc bryly ograniczonej plaszczyznami
marta98: Obliczyc objetosc bryly ograniczonej plaszczyznami x+y+z=6, 3x+y=6, 3x+2y=12, z=0, y=0
proszę o pomoc, bo zupełnie nie wiem jak sie za to zabrac
31 mar 14:12
jc: Czy chodzi Ci o ostrosłup o podstawie (2,0,0), (4,0,0), (4,0,2),(2,0,4) i wierzchołku (0,6,0)?
| | 1 | | 1 | | 2*(2+4) | |
Objętość = |
| * (pole podstawy) * (wysokość) = |
| * |
| * 6 = 6. |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
31 mar 14:53
an:

Moim zdaniem tam jest jeszcze ostrosłup o podstawie B=(4,0,0), C=(4,0,2), E=(60,0)
i wierzchołku (0,6,0) z tym że do płaszczyzny 3x+y=6 tylko styczny wierzchołku, czy spełnia
warunki
zadania
31 mar 22:22
jc: Ja policzyłem objętość Ostrosłupa koloru magenta. Zadanie nie było ściśle sformułowane.
Nierówności byłyby najlepszym wyjściem, ale nauczyciele wolą tajemniczo pisać,
jak w treści powyżej. Rozmawiałem o tym i nie rozumiem ich tłumaczenia.
31 mar 22:41
an: Ja mam pytanie czy w tym wypadku ten drugi ostrosłup spełnia warunki zadania,
mnie się wydaje, że spełnia, choć może jest to dyskusyjne, może istnieć
bez tej piątej płaszczyzny, może jakiś zawodowy matematyk to rozstrzygnie.
31 mar 22:52
jc:
x+y+z≤6,
x/2+y/6≥1
x/4+y/6≤1
z≥0, y≥0
i nie ma wątpliwości.
Tak pewnie napisałby zawodowy matematyk.
31 mar 23:53