okregi
f123:

Czesc, zadanie ciekawe, potrzbuje pomocy
Jak sprawdzic czy kat wyznaczony na rysunku przez odcinki OS (O = (x, y), S = (0, 0) i O
2S(O
2
= (x
2, y
2), S = (0, 0) jest prosty. Oczywiscie bez uzycia twierdzenia odwrotnego do
pitagorasa, oraz bez wyznaczania prostych przechodzacych przez srodki okregow i poczatka
ukladu wspolrzednych i pozniej porownywania ich wspolczynnikow?
31 mar 13:53
Saizou : Kąt między wektorami SO1 i SO2
31 mar 13:56
Leszek: Z symetrii srodkow okregu wzgledem osi ukladu
31 mar 13:58
f123: @Saizou niestety zadanie bardziej programistyczne, ale chce uniknac obliczec bo wspolrzedne
okregow sa liczba zmiennoprzecinkowa, a kompilator ma czesto problem z obliczaniami na nich
31 mar 13:58
f123: @Leszek dzieki, tego mi bylo trzeba
31 mar 13:59
Saizou :
f123 ale to da się łatwo zaprogramować np. w algorytmie zamiatania otoczki
wypukłej używa się cosinusa.
Niekoniecznie te punkty muszą być symetryczne.
31 mar 14:01
ford:
| | y | | y2 | |
wystarczy aby spełniony był warunek |
| * |
| = −1 |
| | x | | x2 | |
to się wzięło ze wzoru a
1*a
2=−1 (warunek prostopadłości prostych OS i O
2S)
31 mar 14:05
f123: @ford niestety ten sposob odpada...
31 mar 14:06
f123: @Saizou masz racje ze nie koniecznie te punkty musza byc symetryczne
31 mar 14:06
f123: @Saizou niestety zmuszony jestes do uzywania code blocks i jego domyslnego kompilatora..... no
coz... cke....
31 mar 14:11
31 mar 14:11
Saizou :
a co za problem dorzucić bibliotekę cmath
31 mar 14:13
f123: @Saizou obliczenie kata pomiedzy vectorami, to juz tym bardziej podejrzewam bledy w
obliczeniach z tym kompilatorem....no nic, zobacze i dam znac
31 mar 14:18
f123: @Saizou najprostsza metoda to oczywiscie proste, i patrzec czy sa prostopadle, jednak tutaj juz
nawet wystepuja bledy w obliczeniach, w iloczynie dwoch wspolczynnikow
31 mar 14:19
Saizou :
spróbuj, wykorzystaj też funkcję acos.
31 mar 14:20
f123: @Saizou a myszlisz, ze moze pomoc porownywanie doubli zamiast "==" za pomoca epsilonu?
31 mar 14:25
f123: Problem zazegnany
31 mar 14:36
Saizou :
i jak go rozwiązałeś?
31 mar 14:40
f123: @Saizou powiem tak.... nie mam pojecia co jest nie tak

, mozliwe ze jakis bug kompilatora
w c::b
z takiego kodu:
if (a * a
1 == −1.0) {
counter++;
}
Przeszedlem na taki:
double current
a = a * a
1;
if (current
a == −1.0) {
counter++;
}
31 mar 14:43
Saizou : to może być sprawka kompilatora
31 mar 14:43
f123: @Saizou mozliwe, w vscode z nowszym kompilatorem, pierwszy zapis kodu dziala bezproblemowo
31 mar 14:44
salamandra: maturka z infy?
31 mar 14:45
f123: @salamandra oczywiscie
31 mar 14:46
salamandra: #include <iostream>
using namespace std;
koniec zadania
31 mar 14:47
f123: @salamandra niestety, uzywanie "using namespace std" jest zle

, btw wieczorem widzimy sie na
matematyce?
31 mar 14:49
salamandra: coś można porobić, teraz sobie robię na przypomnienie równania tryg. później wstawię skany,
zeby ktoś rzucił okiem
31 mar 14:51
Saizou :
w końcu coś ciekawego a nie prawdopodobieństwo
31 mar 14:52
f123: @salamandra mozna porobic rownania tryg. z kielbasy oraz oczywiscie z probnych arkuszy
maturalnych albo z matur z poprzednich lat
31 mar 14:52
f123: @Saizou, trzeba bylo byc wczoraj, ciekawe zadania z wredulusem robilismy (z probnego arkusza)
31 mar 14:53
salamandra: Postanowiłem teraz chwilę powtórzyć sobie tzw. "pewniaki", żeby mieć pewne punkty na maturze.
31 mar 14:53
Saizou :
może dzisiaj będę

Wczoraj trochę czasu spędziłem na forum
31 mar 14:54
f123: @salamandra to podrzucam ci moje ulubione rownanie trygonometryczne
| | 8 | |
sinx + cosx = |
| , Powodzenia  |
| | 2 | |
31 mar 14:56
salamandra: przecież nie ma rozwiązania
31 mar 14:58
31 mar 14:58
f123: Bardzo dobrze, podchwytliwe, sam sie na nie nabralem na tescie z trygonometri
31 mar 14:59
salamandra: ja na swoim teście z trygonometrii mialem jakies durne zadania w stylu oblicz: sin1125* cos2600
itp
31 mar 15:00
f123: Dobra ja spadam, bede wieczorem z rownaniami tryg.
31 mar 15:00