Granica
Lala1213: Witajcie, mam do obliczenia granicę z tw. de L'Hospitala
lim 1 1
−−−−− − −−−−−
(sinx)2 (x2)
x−>0
prosze o pomoc dlugo siedze nad ta granica i nic
31 mar 13:41
Leszek: | | x2 − sin2x | |
lim |
| = ..... |
| | ( x sin x)2 | |
31 mar 14:00
Jerzy:
| | 1 | |
Po czterokrotnym zastosowaniu reguły dostaniesz wynik |
| |
| | 3 | |
31 mar 14:03
Lala1213: Tak robiłam i otrzymałam:
1−(cosx)
2+(sinx)
2
−−−−−−−−−
−(x
2−1)*(sinx)
2 +x
2*(cosx)
2+4xsinx*cosx
I jak to dalej rozwinąć? Ta pochodna w mianowniku będzie długa
31 mar 14:07
jc: | 1 | | 1 | | x2−sin2x | |
| − |
| = |
| = |
| sin2x | | x2 | | x2 sin2x | |
| x−sin x | | x+sin x | | x | |
| * |
| * |
| |
| x3 | | sin x | | sin x | |
a teraz licz osobno granice każdego z czynników.
| | x−sin x | | 1−cos x | | sin x | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| |
| | x3 | | 3x2 | | 6x | | 6 | |
z dwoma pozostałymi czynnikami sam sobie poradzisz.
31 mar 14:26
Jerzy:
| | x | |
Ostatniego nie musisz, bo limx→0 |
| = 1 |
| | sinx | |
31 mar 14:32
Lala1213: Okej, wszystko wyszło. Dzięki za pomoc
31 mar 16:11