trygonometria
f123: udowodnij tozsamosc przeksztalcajac lewa strone rownania
| | α | |
sin2α * tg |
| = 2(1 − cosα)cosα |
| | 2 | |
31 mar 00:58
Saizou :
problem czy tak wrzucasz dla innych?
31 mar 01:01
f123: problem
31 mar 01:01
wredulus_pospolitus:
f123 ..... to będziemy mieli:
2sinxcosx*tg(x/2) = 4sin(2/x)cos(x/2)cosx*tg(x/2) = 4sin
2(x/2)*cosx = 2(2sin
2(x/2) − 1 +
1)*cosx =
= 2(−cosx + 1)cosx = 2(1 − cosx)*cosx
Przed chwilą sobie to rozpisałem
31 mar 01:03
wredulus_pospolitus:
czyli trzeba dwukrotnie skorzystać ze wzoru na sinusa podwojonego kąta + z cosinusa
podwojonego kąta (ewentualnie wzór + jedynka trygonometryczna)
31 mar 01:04
wredulus_pospolitus:
oczywiście tam miało być sin(
x/2) a nie sin(2/x)
31 mar 01:04
Saizou :
Podstawmy sobie najpierw za α=2x (pozbędziemy się ułamka)
sin(4x)*tgx = 2(1−cos(2x))cos(2x)
| | sinx | |
L=2sin(2x)cos(2x)* |
| = |
| | cosx | |
| | sinx | |
4sinxcosx*cos(2x)* |
| = |
| | cosx | |
dalej sam
31 mar 01:05
Saizou :
@wredulus zadziwia mnie twoje tempo pisania na klawiaturze
31 mar 01:05
f123: Dzisiejszy arkusze byl wyjatkowo ciezszy w stosunku do ostatnich...no nic, kolejmy we srode
31 mar 01:05