Odległość środka symetrii
kolka: Odległość środka symetrii podstawy ostrosłupa czworokątnego prawidłowego od krawędzi bocznej
tego ostrosłupa jest równa d, a kąt nachylenia tej krawędzi
do płaszczyzny podstawy jest równy α.Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość tego
ostrosłupa.
31 mar 00:19
Saizou :

w ΔSAC
w ΔSAB
V=P
p*H
w ΔDSB
Pitagoras → h
31 mar 00:34
Saizou :
I dopiszę jeszcze, że
DS=a
31 mar 00:35
salamandra:

| | 2d | | 2d√2 | | d√2 | |
a√2= |
| ⇒ 2a= |
| ⇒ a= |
| |
| | sinα | | sinα | | sinα | |
| | 1 | | 2d2 | | 1 | | 2d3*tgα | |
V= |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 3 | | sin2α | | 3 | | sin3α | |
Jeśli chodzi o objętość to chyba tak to będzie
31 mar 00:40
salamandra: o, już się spóźniłem...
31 mar 00:40
Saizou :
Warto ćwiczyć, wynik można jeszcze uprościć. Podziałaj na tgα i sinα
31 mar 00:47
salamandra: | 1 | | | | | | 2d3 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 3 | | sin3α | | sin2α | | cosα*sin2α | |
31 mar 00:50
Saizou :
31 mar 00:55