GRANIASTOSŁUPY
marta: Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 27√3 , a przekątna ściany
bocznej jest nachylona do krawędzi podstawy pod kątem 45°.
Oblicz objętość graniastosłupa.
30 mar 21:49
Mila:
Co już obliczyłaś?
30 mar 21:58
marta: W odpowiedziach jest wynik 486 ale nie mogę dojść do tego jak to prawidłowo obliczyć
30 mar 22:00
Mila:
a=
√4*
√27=2*3
√3
a=6
√3
2) ΔC
1CB− Δprostokątny równoramienny
H=a
V=27
√3*H=27
√3*6
√3=27*6*3
V=486 [j
3]
======
30 mar 22:11
Stefcia:

V= P
p*H P
p=27
√3 ⇒ .... a= 6
√3 =
H
V= 27
√3*6
√3
V= 486
======
30 mar 22:12