Stereo
jaros:

Powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego przekątne maja długość 12 dm i przecinają
się pod katem 30 stopni. Oblicz objętość tego walca.Rozważ dwa przypadki.
Z tw. cos wyliczyłem a =
√72−36√3
I co dalej?
30 mar 21:42
Saizou :
na prawdę tam jest kąt 30o ?
30 mar 22:01
Saizou :
I przypadek
a=2πr→r=...
V1=πr2*b
II przypadek
b=2πr→r=...
V2=πr2*a
30 mar 22:02
jaros: Tak, z czego wyznaczysz kąt b? spotkałem się z rozwiązaniem, gdzie było liczone z cos150 i
myśle, że pójdę tą drogą
30 mar 22:05
jaros: masz jakiś inny pomysł?
30 mar 22:05
Saizou :
Nic przyjemniejszego nie wiedzę na razie
30 mar 22:16
Mila:

1) wg Twojego rysunku:
a=6
√2−√3
| | 1 | | 1 | |
P▭=4* |
| 6*6*sin30o=2*36* |
| =36 |
| | 2 | | 2 | |
a*b=36
6
√2−√3*b=36
√2−√3*b=6
2) Rys (1)
2πr=a
====================
3) rys(2)
2πR=b
dokończ obliczenia
30 mar 22:32
jaros: | | 108−54√3 | |
Hej miła, dziękuje śliczne rozwiązałem ro oraz dostałem takie wynik z V1 = |
| * |
| | π | |
| | 108√2−√3 + 53√6 −3√3 | |
√2 + √3 a z V2 |
| |
| | π | |
| | 54 | | 54 | |
a w odp jest |
| * √2 − √3 v |
| * √2 + √3, co jest nie tak  |
| | π | | π | |
30 mar 22:51
Mila:
To jest to samo co napisałam:
| | 54 | | 54 | |
V1= |
| *(2−√3)√2+√3= |
| *√2−√3 |
| | π | | π | |
bo włączamy (2−
√3) pod pierwiastek
=
√(2−√3)2*(2+√3)=
√(2−√3)*[(2−√3)*(2+√3)]=
=
√(2−√3)*(4−3)=
√2−√3
czyli można zostawić tak, jak napisałam, albo włączyć pod pierwiastek,
to samo w drugim.
Na przyszłość , zostawiaj w postaci iloczynowej wynik, tak jak napisałam V
1 poprzednio,
chodzi o to,
abyś nie mnożył przez 54.
30 mar 23:06
Mila:
I po co to pisałam, skoro nie zaglądasz do tego?
31 mar 17:19
jaros: Czemu nie zaglądam, zrozumiałem Co napisałaś, zrobiłem twoja metodą w zeszycie samemu ale
zostawiłem w postaci iloczynu tak jak pisałaś, twoja praca nie poszła na daremno
31 mar 17:30
Mila:
No to dobrze
31 mar 17:36