Kombinatoryka
ja: Mam 40 cukierków i mogę je pakować po 3,po 4 lub po 5 sztuk do pudełek. Ile najwięcej pudełek
można zużyć do zapakowania tych cukierków?
30 mar 21:17
a7: 13
30 mar 21:31
wredulus_pospolitus:
Skoro mamy użyć jak najwięcej pudełek ... to pakujemy maksymalnie ile możemy cukierków po 3
sztuki −−−− 13*3 = 39 cukierków ... zostaje 1 cukierek ... nie da rady .... no to pakujemy w
12*3 = 36 cukierków ... zostają nam 4 cukierki − ładujemy do pudełka.
Stąd 12 + 1 = 13 pudełek
30 mar 22:24