tryginometria
Gangster: sin2x − cos2x > 0,5 jak to zacząć?
30 mar 19:45
wredulus_pospolitus:
sin2x − cos2x = −cos(2x)
30 mar 19:45
Gangster: | | π | | 2 | |
mam x∊ < |
| + kπ , |
| π + kπ > |
| | 3 | | 3 | |
jak to teraz uwzglednic z przedzialem?
30 mar 19:53
wredulus_pospolitus:
Otwarte przedziały

I tak ... teraz nanosisz przedział dany w treści zadania
30 mar 19:55
Gangster: czyli po prostu to bedzie ( −1/2 do −1/3 i 1/3 do 1/2 ) ?
30 mar 19:58
wredulus_pospolitus:
nie wiem jaki jest przedział dany w zadaniu
30 mar 20:03
Gangster: a no tak, przedzial w zadaniu to −1/2 do 1/2
30 mar 20:08
Gangster: to napisalem poprawny wynik?
30 mar 20:25
Saizou :
proponuję trochę inaczej
| | 1 | | π | | 2 | |
|cosx|< |
| ⇒ x∊( |
| +kπ; |
| π+kπ) dla k∊Z |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
30 mar 20:31
Gangster: to w sumie to samo do czego ja doszedlem tylko teraz wylecialo mi z glowy jak to uwzglednic z
tym przedziałem
30 mar 20:33
Saizou : A jaki masz przedział dany w zadaniu?
30 mar 20:36
30 mar 20:41
Saizou :
| | 2 | | π | | 1 | | 2π | |
no to x∊(− |
| π; − |
| ) ∪ ( |
| π; |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
dla k=0 oraz k=−1
30 mar 20:48
Gangster: a dlaczego x moze byc rowny −2/3 i 2/3? Przeciez to chyba poza przedzialem
30 mar 20:49
Saizou :
sorry, zaznaczyłem u siebie na rysunku przedział (−π, π).
Poprawka
| | π | | π | | π | | π | |
(− |
| ; − |
| )∪( |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
30 mar 20:52
Gangster: Czyli nie zapomnialem do konca jak to sie liczy, bo wynik mialem dobry
30 mar 20:56
Saizou : najlepiej narysować sobie te sytuacje
30 mar 20:57