wykaż, że... ciągi
Patryk: Cześć,
Otóż mam takie zadanko, podam link żeby już nie przepisywać treści, chodzi o zadanie 1),
i chciałem zapytać skąd bierze się następujący zapis:
−a+b=a−(−a) , .... b = 3a
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=69530
30 mar 19:20
wredulus_pospolitus:
1) Należy zauważyć, że funkcja:
f(x) = x
4 + px
2 + q jest funkcją PARZYSTĄ

skoro więc ma pierwiastki, to te pierwiastki masz następujące:
a , b ... to także −a i −b
30 mar 19:22
wredulus_pospolitus:
miejsca zerowe*
30 mar 19:22
Patryk: Do tego doszedłem, tylko zastanawiam się skąd wziął się ten konkretny zapis, że −a + b = a−(−a)
?
30 mar 19:23
wredulus_pospolitus:
załóżmy sobie, że a < b
w takim razie mamy:
−b < −a < a < b
skoro te liczby tworzą ciąg ARYTMETYCZNY to:
−a − (−b) = a − (−a)
wyznaczasz 'b' i 'jechana dalej'
30 mar 19:25
wredulus_pospolitus:
−a − (−b) = a − (−a) =
r
30 mar 19:26
Patryk: Na to nie wpadłem żeby to tak rozważyć, dziena
30 mar 19:34