Oblicz promień okręgu
Kamila: Odcinek AB ma długość 1. Okrąg o środku A i promieniu 1 przecina okrąg o środku B i promieniu 1
w punkcie C. W figurę ograniczoną odcinkiem AB oraz łukami BC i CA rozpatrywanych okręgów
wpisano okrąg o promieniu r. Oblicz r.
30 mar 18:46
a7:

AS=1/2*1=1/2 OS=OR=r=? AO=1−r
z tw. Pitagorasa dla ΔAOS |AO|
2=|AS|
2+r
2 ⇒r=...
30 mar 19:01
Kamila: Możesz wyjaśnić dlaczego AO = 1−r?
30 mar 19:06
Kamila: Dlaczego przyjąłeś że AR to też jest 1?
30 mar 19:10
Kamila: Już rozumiem.. AR to promień okręgu o środku w punkcie A, tak?
30 mar 19:16
a7: tak, AR=1 OR=r czyli AO=1−r
30 mar 19:27