Okręgi styczne zewnętrznie wpisane w półkole
Agnieszka : Dwa okręgi o promieniu r są styczne zewnętrznie i wpisane w półkole o promieniu 1. Oblicz r
30 mar 17:51
wredulus_pospolitus:

To tak samo jakbyś miał/−a jeden okrąg wpisany w ćwiartkę okręgu o promieniu 1.
Jak wyznaczyć długość
zielonego odcinka
30 mar 18:31
xxx:
Za duża "luka " między nimi
30 mar 18:58
Agnieszka : Czy jest ktoś w stanie pomóc?
30 mar 20:45
ford:
w trójkącie prostokątnym widocznym na rysunku z godz. 18:31
pionowy przerywany odcinek ma długość r (bo jest równy długości promienia każdego z dwóch
mniejszych kółek)
zielony odcinek jest różnicą promienia półkola (1) i małego kółka (r)
więc zielony = 1 − r
r2 + r2 = (1−r)2
2r2 = 1−2r+r2
r2+2r−1 = 0
Δ=8
√Δ = 2√2
r1 = U{−2−2√2{2} = −1−√2 odpada
r2 = U{−2+2√2{2} = √2−1
30 mar 20:55
Agnieszka : Wyszło mi że zielony odcinek to 1−r, lecz nie mam pewności czy dobrze, ale co dalej?
30 mar 20:59
Agnieszka : Przepraszam, nie widziałam odpowiedzi
30 mar 20:59
Agnieszka : A czy da się to obliczyć jakoś inaczej niż na deltę, ponieważ jeszcze tego nie mieliśmy
30 mar 21:00
a7:

r+r
√2=1 r(1+
√2)=1 r=U{1]{1+
√2}=
√2−1
30 mar 21:12
Stefcia:

d= |AS|−|AO|= 1−r i d=r
√2 długość przekątnej kwadratu o boku r
to r
√2=1−r
r(
√2+1)=1 /*(
√2−1)
r(2−1)=
√2−1
r=
√2−1
========
30 mar 21:13
ford:
z własności trójkąta o kątach 90
0, 45
0, 45
0 (ma boki r, r, r*
√2 − oczywiście zielony to
r*
√2
ponieważ najdłuższy (czyli zielony) to również 1−r
więc
r*
√2 = 1−r
r*
√2 + r = 1
r(
√2 + 1) = 1
po usunięciu niewymierności z mianownika wyjdzie że r =
√2−1
30 mar 21:14
Saizou :

d=r
√2 (z Pitagorasa)
r
√2+r=1
r(
√2+1)=1
30 mar 21:14
Stefcia:
30 mar 21:15
Saizou :
30 mar 21:17
Stefcia:
30 mar 21:23
Saizou : Znowu się ukrywasz?
30 mar 21:25
Mila:

|OB|+r=1
r
√2+r=1
r*(
√2+1)=1 /*(
√2−1)
r*(2−1)=
√2−1
r=√2−1
30 mar 21:36
Stefcia:
Spóźniony "zapłon"
30 mar 21:37
Mila:
Ale się spóźniłam
30 mar 21:37
Mila:
Rudecka działa jak błyskawica
30 mar 21:38
Stefcia:
30 mar 21:39