tekstowe
Ola: Za 5 jednakowych długopisów i 4 jednakowe ołówki trzeba zapłacić 42 zł. Gdyby kupiono tylko 4
długopisy zaś 5 ołówków to zapłacono by 39 zł. Po ile są długopisy, a po ile ołówki?
Nie mogę tego zadania rozwiązać za pomocą niewiadomych.
42zł − 39zł = 3zł − długopis jest droższy o 3zł od ołówka
5*3zł=15zł − o tyle zł zapłacono więcej za 5 długopisów
49zł − 15zł = 27zł
I tutaj nie wiem co robić dalej.
30 mar 17:32
wredulus_pospolitus:
d −−− cena długopisu
o −−− cena ołówka
5d + 4o = 42
4d + 5o = 39
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi ... liczysz
30 mar 17:39
Ola: nie mogę tego zadania rozwiązać układem równań, w tym cały problem
30 mar 17:39
wredulus_pospolitus:
a to co robiłaś nie było takim złym podejściem
więc że d = o + 3
więc:
5d + 4o = 5(3+o) + 4o = 15 + 9o = 42 −−−−> o =
30 mar 17:40
wredulus_pospolitus:
Co to niby ma znaczyć że 'nie możesz'

Kto Ci zabrania
30 mar 17:41
Ola: Na tym polega moje zadanie, żeby to obliczyć nie używając równań, tak sobie wymyślili. Przecież
gdybym mogła to bym nie pytała o pomoc
30 mar 17:45
Jerzy:
On nie może rozwiązać za pomocą niewiadomych,czyli tylko zgadywać.
30 mar 17:47
Ola: Właśnie kurcze nie zgadywać a rozwiązać, tak krok po kroku bez równań, jakbyście dziecku
tłumaczyli np.
Nie wiem jak wam to wytłumaczyć, o co mi chodzi. Co za głupie zadanie
30 mar 17:59
ford:
5+4 długopisów i 4+5 ołówków kosztuje 42+39 zł
9 długopisów i 9 ołówków kosztuje 81 zł
1 długopis i 1 ołówek kosztuje 9 zł
1 ołówek kosztuje 9zł minus 1 długopis
4 ołówki kosztują 36zł minus 4 długopisy
5 długopisów i 4 ołówki kosztuje 36 zł i 1 długopis
5 długopisów i 4 ołówki kosztuje 42 zł
36zł i 1 długopis to 42 zł
więc
1 długopis kosztuje 6 zł
1 długopis i 1 ołówek kosztuje 9 zł
więc
1 ołówek kosztuje 3 zł
30 mar 18:05
Mila:
1) Za całe zakupy ( 9 długopisów i 9 ołówków) zapłacono 42+39=81 zł
2) 81zł :9=9zł. − koszt jednego ołówka i jednego długopisu
3)
Gdyby kupiono 4 długopisy i 4 ołówki to trzeba byłoby zapłacić:
4*9zł=36 zł
39zł kosztują 4 długopisy i 5 ołówków , z tego wynika , że
ołówek kosztuje
39−36=3zł
9zł−3zł=6zł − cena długopisu.
30 mar 18:28
Ola: Serdecznie dziękuję!
30 mar 18:35
Mila:
30 mar 19:22