prawdopodobieństwo
puotreck: Na loterii znajduje się n losów wygrywających i cztery razy więcej losów przegrywających.
Kupujemy dwa losy. Oblicz, ile jest losów wygrywających, jeżeli wiadomo, że prawdopodobieństwo
wylosowania co najmniej jednego losu wygrywającego jest większe niż 11/30.
Podchodziłem do zadania na dwa sposoby.
1) prawdo. że wylosujemy jeden wygrywający + prawdo. że wylosujemy dwa wygrywające i wyszło mi,
że n<1/5
2) liczyłem odwrotność, czyli losuję 2 przegrywające i wyszło n<5
Nie mam niestety odpowiedzi do zadania.
30 mar 16:18
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
jak mogło Ci wyjść n < |
| |
| | 5 | |
Pokaż swoje obliczenia
30 mar 16:19
wredulus_pospolitus:
(2)
| | 4n*(4n−1) | | 30−11 | |
P(A') = |
| < |
| ⇔ 120(4n−1) < 95(5n−1) ⇔ |
| | 5n*(5n−1) | | 30 | |
⇔ 480n − 120 < 475n − 95 ⇔ 5n < 25 ⇔ n < 5
(1)
| | n*4n*2 + n*(n−1) | | 11 | |
P(A) = |
| > |
| ⇔ 240n + 30(n−1) > 55(5n−1) ⇔ |
| | 5n*(5n−1) | | 30 | |
⇔ 240n + 30n − 30 > 275n − 55 ⇔ 55 − 30 > 275n − 270n ⇔ n < 5
30 mar 16:23
puotreck: Okaay, mniejsza o to, najwidoczniej popełniłem gdzieś błąd. Interesuje mnie bardziej co dalej z
tym zrobić?
30 mar 16:25
wredulus_pospolitus:
pamiętaj, że obliczenia są przeprowadzone przy założeniu że n ≥ 2

(minimum dwa
wygrywające)
dla n = 1 musisz oddzielnie rozpatrzeć przypadek
30 mar 16:25
puotreck: czy n<5 jest odpowiedzią końcową?
30 mar 16:26
wredulus_pospolitus:
nie ... odpowiedzią końcową będzie n ∊ {1,2,3,4} tą 1 możesz wpisać po tym, jak
policzyć czy warunki zadania są spełnione dla n=1
30 mar 16:27
puotreck: ookay, dziękuję
30 mar 16:29