Granice ciągu
kochamgranicebezgranicznie: Witam, chcę się upewnić czy podane poniżej granice ciągów są obliczone poprawnie przeze mnie
czy też w jakimś wyniku jest błąd.
a) lim (x−>∞) ((x2+6)/x2)x2) = e6
b) lim(x−>∞) ((2(x+1)−3(x+2))/3(x+2)) = −1
c) lim(x−>∞) ((−1)x/2x−1) = 0
Z góry dziękuję za pomoc.
30 mar 15:44
ICSP: Dobrze
30 mar 15:46
kochamgranicebezgranicznie: W przykładzie b w nawiasach (x+1), (x+2) są to potęgi liczb 2 i 3.
30 mar 15:51
Adamm: chyba w c) też tam miał być nawias w mianowniku
30 mar 16:20