Dowody trygonometryczne
Alfredo: | | 91 | |
a) Wykaż, że sin2 1°+sin2 2°+sin2 3° + ... + sin2 90° = |
| |
| | 2 | |
| | 2 | | √14 | |
b) Wiedząc, że cosα + sinα = |
| , wykaż |cosα − sinα| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
30 mar 15:33
janek191:
a)
sin( 89
o ) = sin( 90
o − 1
o) = cos 1
o
itd.
30 mar 15:38
ICSP: Stopni nie piszę.
sin
2(1) + sin
2(81) = sin
2(1) + cos
2(1) = 1
.
.
.
sin
2(44) + sin
2(46) = sin
2(44) + cos
2(44) = 1
mamy zatem
| | 1 | | 91 | |
S = 1 * 44 + sin2(45) + sin2(90) = 44 + 1 + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
b)
|cosα − sinα| =
√(cosα − sinα)2 =
√1 − sin2α =
√2 − (cosα + sinα)2 = ...
30 mar 15:41
Alfredo: i co mi to daje w tym przypadku?
30 mar 15:42
Alfredo: Dobra już wiem, dziękuję
30 mar 15:43
Alfredo: ale sin2(81) to nie jest cos 9?
30 mar 15:46
ICSP: sin2(89) oczywiście.
30 mar 15:46
Alfredo: Dobrze i dalej, przy S, podstawiles to do wzoru jakiegos?
30 mar 15:49
ICSP: Mam 44 jedynki:
Jedna z 1o i z 89o
Druga z 2o i 88o
.
.
.
Czterdziesta trzecia z 43o i 47o
Czterdziesta czwarta z 44o i 46o
Poza nimi w sumie występują jeszcze sin(45o) i sin(90o)
30 mar 15:50
Franczeska: | | √2 | |
a sin45 stopni to nie jest |
| ? |
| | 2 | |
30 mar 15:53
janek191:
Tak
30 mar 16:02
Saizou :
ale do kwadratu
30 mar 16:02
Franczeska: oh, okej
30 mar 16:06