Znajdź równanie tej stycznej do wykresu funkcji x^3-2, która przechodzi przez po
czarniecki: Znajdź równanie tej stycznej do wykresu funkcji x3−2, która przechodzi przez początek układu
współrzędnych.
Policzyłem f`(x)=3x2, następnie do wzoru y=f`(x0)(x−x0)+f(x0) podstawiłem punkt 0,0 i dostałem
równanie: −2x02=2, a więc x0=−1
z tego f`(x0)=3, a f(x0)=−3 i z tego równanie tej stycznej y=3x, ale gdzieś musi być błąd, bo
źle wychodzi.
30 mar 15:15
piotr: nie jest powiedziane, że punkt (0,0) to punkt styczności
30 mar 15:18
Jerzy:
y = f'(0)( x − 0) + f(0)
y = 0(x − 0) + 2 = 2
y = 2
30 mar 15:18
Jerzy:
y = −2
30 mar 15:22
Jerzy:
Bzdura
30 mar 15:22
czarniecki: Czemu pod x0 podstawiłeś 0, skoro to nie jest punkt styczności?
30 mar 15:25
30 mar 15:29
Des:
P=(0,0) ,P∉f(x)
y=ax+b
−−−−−−−−−−
0=0a+b
b=0
| | f(x0) − 0 | |
f '(x0)= |
| |
| | x0 − 0 | |
f'(x
0)x
0=f(x
0) ⇒ x
0=

⇒ f(x
0) =
| | f(x0) | |
a= |
| =  |
| | x0 | |
30 mar 15:30
czarniecki: @daras tam jest w punkcie, a u mnie jest "która przechodzi przez punkt", czyli ten punkt to nie
jest punkt styczności
30 mar 15:33
czarniecki: Może mi ktoś wytłumaczyć, co jest złego w moim rozumowaniu?
30 mar 15:36
Des: y=3x to prawidłowy wynik
30 mar 15:38
czarniecki:

No ale to jest przecinane w dwóch miejscach, więc co to za styczna
30 mar 15:41
Jerzy:
Styczna może przecinać wykres funkcji w innych pynktach.
30 mar 15:42
czarniecki: Ah, ok. Dzięki wielkie
30 mar 15:42