Równanie trygonometryczne
Andzia21: sin2x+sinx+c=0
30 mar 15:06
janek191:
To cała treść zadania?
30 mar 15:08
Andzia21: Oblicz wartość parametru, aby równanie miało rozwiązanie.
30 mar 15:32
Saizou :
sinx=t
Co najmniej jeden pierwiastek musi być z przedziału <−1, 1>
30 mar 15:34
Andzia21: Ale mamy dwie niewiadome x i c, a tylko 1 równanie
30 mar 15:41
Jerzy:
t2 + t + C = 0 , gdzie C to parametr
30 mar 15:43
wredulus_pospolitus:
f(x) = sin2x + sinx + c
f(t) = t2 + t + c ; t ∊ <−1 ; 1>
Warunek ogólny:
f(twierzchołka) ≤ 0
Wariant I:
a) f(−1)*f(1) ≤ 0
Wariant II:
a) f(−1)*f(1) ≥ 0
b) twierzchołka ∊ <−1; 1>
rozwiązujesz
30 mar 15:47