obliczyć pochodną
cat: Oblicz pochodną po x
y=19*(x/(y−x))2
Wyszło mi tak: y=38y/(y−x)2
30 mar 14:19
Jerzy:
| | 2x(y − x)2 − x2[−2(y−x)] | |
f'x = 19* |
| |
| | (y − x)4 | |
30 mar 14:29
Jerzy:
Po przekształceniach z pewnością nie otrzymamy twojego wyniku.
30 mar 14:33
cat: A możesz mi powiedzieć co robię źle?
y'=2*19*(x/(y−x))'=38*(y−x−x(−1))/(y−x)2=38y/(y−x)2
30 mar 14:44
piotr: może liczysz pochodną z innej funkcji
30 mar 14:46
Jerzy:
Praktycznie wszystko.
30 mar 14:47
piotr: 2*19*(x/(y−x))(x/(y−x))'
30 mar 14:48
piotr: 2*19*(x/(y−x))(x/(y−x))' = 2*19*(x/(y−x))(y/(y−x)2)
30 mar 14:52
piotr: wzór na pochodną funkcji złożonej jest taki;
(f(g(x)))' = f'(g(x)) g'(x)
a ty zastosowałeś:
30 mar 14:56