Dowody trygonometria
Marcinkiewicz: | (2sin240°+2sin250°)(cos210°−sin210°)*sin20° | |
| = tg40° |
| cos220°−sin220° | |
30 mar 13:58
ABC:
na górze pierwszy nawias to 2, drugi nawias to cosinus 20 stopni
na dole masz cosinus 40 stopni
30 mar 14:00
Szkolniak: 2sin
250
o=2cos
240
o
2sin
240
o+2cos
240
o=2
cos
210
o−sin
210
o=cos20
o
cos
220
o−sin
220
o=cos40
o
| | 2cos20osin20o | | sin40o | |
L= |
| = |
| =tg40o=P, cnw. |
| | cos40o | | cos40o | |
30 mar 14:03
Marcinkiewicz: z czego to wynika, że 2sin250°=2cos240°
30 mar 14:06
ABC:
bo sin α=cos (90−α)
30 mar 14:06
Marcinkiewicz: okej dziękuje
30 mar 14:07