Bardzo proszę o rozwiązanie z wyjaśnieniami skąd coś się bierze😅
Sebastian: Najkrótszy bok trójkąta ABC ma 10cm, a miary jego kątów są w stosunku 3:2:1. Oblicz:
a)Pole trojkąta ABC
b)Pole koła wpisanego w trójkąt ABC.
Ps.wiem że w internecie są rozwiązania tego zadania, ale nie rozumiem podpunktu b
30 mar 13:27
Jerzy:
Czy wiesz jak wygląda ten trójkąt ?
30 mar 13:35
pomocy000: @Jerzy nie powinien Pan wchodzić na tą stronę jak się do każdego Pan tak odzywa,nawet nic nie
pomoże.Chamstwo!
30 mar 13:40
Sebastian: Już wszystko ogarnąłem więc już nie potrzebuję pomocy 😁
30 mar 13:43
Jerzy:
Tutaj na tym forum staramy się pomagać. Dawanie gotowcówn do niczego nie prowadzi.
Czy uważasz,że postawione pytanie jest chamskie ? Myślę,że Sebastian to już dzisiaj twój
trzeci nick. Nie tędy droga.
30 mar 13:44
janek191:

b =10
√3
a) P = 0,5*10*10
√3 = 50
√3 [ cm
2}
b)
r = 0,5*( a + b − c) = 0,5*(10 + 10
√3 − 20) = 0,5*(10
√3 − 10) = 5
√3 − 5
30 mar 15:08