matura
f123: Prawdopodobienstwo
Jest 60 pytan egzaminacyjnych. Student losuje trzy pytania. Aby zdac egzamin, trzeba
odpowiedziec poprawnie na co najmniej dwa pytania. Student zna odpowiedzi na 40 pytan. Oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia A − student zda egzamin. Czy prawdopodobienstwo to jest wieksze
| | 3 | |
od |
| ? Odpowiedz uzasadnij |
| | 4 | |
30 mar 11:56
salamandra: A− zdarzenie polegające na tym, że student zda egzamin
B− zdarzenie polegające na tym, że nie zda egzaminu (odpowie trzy razy źle)
C− zdarzenie polegające na tym, że nie zda egzaminu (odpowie dwa razy źle, raz dobrze)
| | 20 | | 19 | | 18 | | 57 | |
|B|= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 60 | | 59 | | 58 | | 1711 | |
| | 20 | | 19 | | 40 | | 380 | |
|C|= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 60 | | 59 | | 58 | | 5133 | |
nie wiem jak to połączyć teraz o ile to jest dobrze
30 mar 12:02
salamandra: raczej P(B) i P(C) już wyliczyłem a nie |B| i |C|
30 mar 12:03
f123: zdarzenie A − zda egzamin. Student musi odpowiedziec poprawnie na conajmniej dwa pytania −
czyli moze odpowiedziec na 2 pytania dobrze i na jedno zle lub na 3 pytania dobrze
30 mar 12:04
f123: Student losuje 3 pytania*
30 mar 12:05
salamandra: chcialem z przeciwnego jakoś ale chyba bez sensu
30 mar 12:05
ford:
| | | | 60! | | 57!*58*59*60 | |
Ω = | = |
| = |
| = 34220 |
| | | 3!*57! | | 3!*57! | |
| | | | | | 40! | | 40! | |
A = | * 20 + | = |
| * 20 + |
| = |
| | | | 2!*38! | | 3!*37! | |
| | 38!*39*40 | | 37!*38*39*40 | |
= |
| * 20 + |
| = 15600 + 9880 = 25480 |
| | 2!*38! | | 3!*37! | |
| | 25480 | | 3 | |
P = |
| ≈ 0,745 < |
| |
| | 34220 | | 4 | |
30 mar 12:07
f123: @ford
30 mar 12:08
salamandra: wytłumaczyłbyś dlaczego *20?
30 mar 12:09
f123: | |
− losujemy dwa zadania na ktore znamy odpowiedz sposrod 40 |
| |
| |
− losujemy jedno zadania z pozostalych dwudziestych, na ktore nie znamy odpowiedzi |
| |
30 mar 12:11
30 mar 12:11
ford:
Co do sposobu salamandry − sposób ten bazuje na drzewku
Rozważ zatem zdarzenia:
|B| = (źle,źle,źle)
|C| = (źle,źle,dobrze)
|D| = (źle,dobrze,źle)
|E| = (dobrze,źle,źle)
Potem po prostu pomnóż |B|*|C|*|D|*|E|
a otrzymany wynik odejmij od jedynki
W tym sposobie (jak w każdym bazującym na drzewku) Ω nie jest potrzebna
30 mar 12:11
salamandra: | | | |
tak myslalem wlasnie że o | chodzi, dzięki! |
| | |
30 mar 12:12