Kąt α jest kątem ostrym i sinα = 35. Oblicz wartość wyrażenia: 3cosα - 7tgα.
Tomek: Kąt α jest kątem ostrym i sinα = 35. Oblicz wartość wyrażenia: 3cosα − 7tgα.
30 mar 11:53
f123: sinα = 35? Popraw tresc zadania
30 mar 11:54
Tomek: ups, zamiast sin 35 ma byc SIN=3/5
30 mar 11:56
ford:
sin
2α+cos
2α=1
| | 4 | | 3 | |
3cosα − 7tgα = 3* |
| − 7* |
| = 2,4 − 5,25 = −2,85 |
| | 5 | | 4 | |
30 mar 11:58
f123: wylicz cosα z jedynki trygonometrycznej (cosα bedzie wartoscia dodatnia, poniewaz α ∊ (0,
| | 7sinα | |
Nastepnie 7tgα = |
| i wyliczasz wartosc calego wyrazenia i koniec zadania |
| | cosα | |
30 mar 11:58
Tomek: A jak sie wylicza z jedynki trygometyrycznej?
30 mar 12:00
ford:
Do wzoru (sinα)
2 + (cosα)
2 = 1
| | 3 | |
wstawiasz |
| w miejsce sinα |
| | 5 | |
30 mar 12:01
f123: sin2x + cos2x = 1
cos2x = 1 − sin2x
cos2x = 1 − sin2x
cosx = ± √1 − sin2x
30 mar 12:02
Tomek: a możecie całe zadania napisć?
30 mar 12:07
f123: masz na gorze od forda rozpisane
30 mar 12:08