bazik: Rozwiąż graficznie nierówność
(5x-20)(4-8x)(3-2x)(3-6x)(10x-20)≥0
Proszę to napisać tak abym to umiał zrozumieć co jak powstało bo tego nierozumiem
19 lis 17:34
bazik: możecie mi w tym pomóc bardzo proszę bo nie wiem jako się za to zabrać
19 lis 18:56
pipi:
Zaznacz miejsca zerowe na osi
x= 4 x = 1/2 x =3/2 x =2

teraz spr. jaki jest znak przy najwyższej potedze x
czyli
+ * - * - *- *+ czyli = -
wiec rys. zaczynasz rysować od prawej str. od dołu(
gdyby wyszedł + to od góry
rysujesz falista niby sinusoidke przez te miejsca zerowe
i wybierasz te przedziały w których wykres jest nad osią
i razem z nimi bo jest ≥ ok
19 lis 19:09
19 lis 19:14
bazik: dzienki wielkie
19 lis 19:26
Basia: musisz narysować wykresy funkcji liniowych
f1(x)=5x-20
f2(x)=4-8x
itd
i z wykresu odczytać rozwiązanie; nie zapomnij starannie wyznaczyć miejsca zerowe
19 lis 19:33
lola: x > x2 − 6
6 lis 14:12