matura
f123: Prawdopodobienstwo
Do miast, w ktorym sa cztery hotele, przyjechalo pewnego dnia 12 turystow. Zalozmy, ze kazdy
turysta losowo wybiera hotel, w ktorym bedzie nocowal. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze w
kazdym hotelu zamieszkaja po trzy osoby (z tej grupy turystów)?
30 mar 11:32
Janek: |Ω| = 4
12
A − zd. polegające na tym, że kazdym hotelu zamieszkaja trzy osoby z grupy turystów.
P(A) = |A|/|Ω|
30 mar 11:40
Janek: Dobrze?
30 mar 11:40
Jerzy:
Dobrze.
30 mar 11:41
salamandra: |Ω|=4
12
sprzyjające
30 mar 11:43
salamandra:
30 mar 11:45