matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiń w szereg Maclaurina
Słodki_ziemniaczek:
Rozwinąć funkcję w szereg Maclaurina
x
f(x)=
3−x
30 mar 11:01
piotr:
x
x
1
=
=
3−x
3
1−x/3
x
=
∑
n=0
∞
(x/3)
n
=
3
=∑
n=1
∞
(x/3)
n
30 mar 14:08
piotr:
|x/3|<1
30 mar 14:09