matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szeregi potegowe
lalka:
x
3
Jak zapisać funkcje typu : f(x)=
gdzie b to pewna stała DODATNIA w szereg
b+x
2
Maclaurina? Jak wyznaczyć promień zbieżności?
30 mar 01:30
Mariusz:
x
3
f(x)=
x
2
b(1+
)
b
x
3
1
f(x)=
b
x
2
1−(−
)
b
x
3
(−1)
n
f(x)=
(∑
n=0
∞
x
2n
)
b
b
n
(−1)
n
f(x)=(∑
n=0
∞
x
2n+3
)
b
n+1
Można też przesunąć indeks sumowania Będziemy wtedy mieli
(−1)
n−1
f(x)=(∑
n=1
∞
x
2n+1
)
b
n
Co do promienia zbieżności to trzeba wyjść z tego że wartość bezwzględna ilorazu szeregu geometrycznego jest mniejsza od jedynki |q| < 1 Ile wynosi tutaj q ?
30 mar 03:54